GYMNASIEKATALOG - VÄXJÖ 2018/19

44 AMANDA GUSTAVSSON KUNGSMADSKOLAN När Amanda Gustavsson skulle välja gymnasieutbildning ville hon göra något som hon tyckte var kul – något som hon brann för. ”Valet kändes ganska enkelt för mig”, säger Amanda, som tog studenten från Kungsmads Bageri och konditoriprogram 2013. Sedan dess har hon hunnit med en hel del. – Efter studenten gick jag fjärde året nere i Kristianstad, där jag tog gesällbrevet som bagare och konditor.Det var ett år som gav mig mer erfarenhet, men också nya kontakter inom bagerivärlden, berättar Amanda vars målmedvetenhet imponerat stort genom åren. Efter jobb på Olof Viktors utanför Ystad och Roddys i Ljungby gick flyttlasset till Stockholm, där Amanda började jobba på Bakery and Spice, och där är hon fortfarande kvar. Att tävla kan vara ett bra sätt att motivera sig och utvecklas, tycker Amanda som har fått en hel del rutin när det gäller bagarmästerskap. – 2015 vann jag SM för unga bagare och tog hem priser för bästa skådebröd, frallor och vetebröd. Det var härligt att få revansch på den tredjeplats som jag fick 2014. 2015 fick jag också åka med bagerilandslaget till Frankrike där de skulle kvala till VM. Jag åkte med som ung lovande bagare och det var spännande och jättekul! Amanda representerade i januari 2016 Sverige i EM för unga bagare, där hon slutade på en hedrande femteplats och fick pris för bästa sandwich. När det gäller tips och råd till blivande gymnasie- elever tycker Amanda att de ska utgå från vad de tycker om. – Så gott som alla ämnen som krävs för högskolebehörighet kan läsas till, så var inte rädd för att välja ett praktiskt program om det är det du vill göra, säger Amanda. ”Till de som är intres- serade av min bransch kan jag varmt rekommendera Bageri och konditori. Vi hade en fantastisk gemenskap på Kungsmad och engagerade och duktiga lärare som tog hand om oss elever. Jag är supernöjd med mitt val och älskar verkligen mitt jobb! AMANDA TOG STUDENTEN OCH BLEV BÄST I SVERIGE RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET STÅR INFÖR EN UPPGRADERING DE KOMMANDE ÅREN. MAT-, HOTELL- OCH UPPLEVELSEKONCEPTET KOMMER ATT VÄVAS IHOP TILL EN HELHET PÅ KUNGSMADSKOLAN. De tre inriktningarna ”Färskvaror, delikatess och catering”, ”Kök och servering” och ”Bageri och konditori” ska ha både praktisk och teoretisk undervisning i helt ombyggda lokaler. Planeringen är att Restaurang- och livsmedelsprogrammet i sin helhet kan ta plats höstterminen 2018. Sammantaget blir det ett lyft som ligger helt rätt i tiden. Restaurangbranschen har en mycket stark utveckling och det finns en ökad medvetenhet hos konsumenterna. Det ställer krav på utbildad personal med känsla för hög kvalitet. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna till arbete mycket goda för de som tar studenten från Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Bland annat har det utbildats för få kockar för att tillgången ska möta efterfrågan, och efterfrågan väntas dessutom fortsätta öka de kommande åren. Likaså är efterfrågan stor på servitriser/servitörer och bagare och konditorer.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=