et som började i blygsam skala på 1990-talet har
utvecklats till ett populärt besöksmål som årligen
lockar runt 50 000 besökare till gården, som ligger
vackert mellan skog och sjö i Dagsås.
– Vi drev först ett vanligt lantbruk och hade andra jobb
vid sidan om, berättar Jeanette Carlsson, som tillsammans
med maken Kristian arrenderar gården av Öströö slott. Vi
började fundera på vad vi skulle göra för att kunna ut-
veckla fårskötseln.
UTBREDD FÖRDOM
Marknaden för lammkött var liten, fördomen om att ”det
smakar kofta” var utbredd. Och de fick nobben när de,
som liten lokal producent, försökte få sälja direkt i matva-
rubutikerna:
– Vi tänkte att ”vi struntar i dem och fixar det själva”.
Och fixade det gjorde de… Under åren har verksamheten
vuxit och utvecklats långt mer än de då kunde tänka sig.
30 tackor har blivit 520 som årligen föder runt 900 lamm.
Idiotförklarade i början…
Carlssons har gjort succe!
Det doftar förföriskt från spisen.
Lammgrytan kommer nog att värma
gott i magen. En busslast besökare
väntas till Öströö fårfarm om några
timmar. Utanför i hagarna går fåren
och betar rofyllt under en regntung
himmel, denna höstförmiddag.
12
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN