Bästa livsplatsen - höst 2011 - Region Halland - page 16-17

För två år sedan öppnade Börje och hustrun Wandee
Fisk
huset i
Bua, en fisk- och skaldjursbutik med specialiteter som vårrullar med
havskräftstjärtar, och thailändsk fisksoppa smaksatt med citrongräs
och koriander.
Trots att butiken håller stängt på måndagar tittar kunder förbi
och beställningar trillar in. Det är många som vill försäkra sig om att
få tag på Fiskhusets egenfångade havskräftor.
– Vi kommer att sälja minst 400 kilo kokta havskräftor den här
veckan, säger Börje Nilsson.
Wandee kommer ursprungligen från Thailand, där hon lämpligt
nog arbetade som kock, så hon står för recepten.
– Under sommarmånaderna säljer vi 1 000 vårrullar i veckan och
vi kokar och skalar själva kräftorna till dem. Det klart att man kan
köpa färdigskalade, men det blir inte samma smak, säger Wandee.
Att hålla en hög kvalitet och att alltid använda fräscha råvaror är
viktigt för Börje och Wandee – och det har betalat sig.
– Kundtillströmningen ökar hela tiden. I juli när sommargästerna
är här kan det vara kö ända ner till vägen, berättar Börje.
Vet när fisken är fångad
Förutom färsk fisk erbjuder Fiskhuset egna sillinläggningar, sallader,
fiskbiffar och patéer, rökta räkor samt varm- och kallrökt lax och
makrill.
– Jag försöker skaffa fram det kunderna vill ha, säger Börje.
Mycket av det som säljs i butiken kommer in med fiskebåtarna till
Bua hamn, 200 meter från butiksdörren.
– Jag vet när fisken är fångad och av vem, det är en garanti för att
det vi säljer är färskt, säger Börje.
16
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
Asien
Minskad lönsamhet har
fått halländska fiskare
att tänka i nya banor
Själv fiskar han inte mycket med sin båt Tärnan längre, det räcker
inte tiden till för.
Att Börje efter 30 år som yrkesfiskare har satsat på förädling och
försäljning hänger samman med att han blev pappa.
– Jag var hemma mycket med våra flickor Olivia och Linnea efter-
som min fru behövde studera och lära sig svenska, berättar Börje.
När han skulle börja jobba igen efter pappaledigheten fick han
en chock. Fiskeriverket utgick från hur många dagar han hade fiskat
under föregående år och tilldelade honom bara 40 fiskedagar.
– Det fanns ingen möjlighet att få det att fungera ekonomiskt, så
jag valde att göra något åt saken, säger Börje.
Resultatet blev Fiskhuset som öppnade till påsk för två år sedan.
Nytt samarbete stärker fiskenäringen
Fisket och inte minst laxen är ju tätt förknippade med Halland,
men minskad tillgång på fisk har gjort att yrkesfiskarna blivit färre.
För att stärka fiskerinäringen i länet finns därför numera Fiske-
område Halland. Här samarbetar bland annat Region Halland och
länsstyrelsen med företag och organisationer inom den halländska
fiskenäringen.
Tanken är att samarbetet ska leda till satsningar på exempelvis
förädling av fisk och skaldjur, till turism och upplevelser med
anknytning till fisket samt nya, spännande råvaror. Börje Nilsson
tror att det finns stora utvecklingsmöjligheter.
– Jag tror att det finns plats för många fler sådana här affärer
längs kusten. Folk vill kunna handla där de bor och vi har bra
råvaror här i Halland!
Halländsk fisk
med smak av
Missa inte ...
Halland har många olika besöksmål
där du kan handla eller njuta av
fler smakprov på halländska
fiskdelikatesser. Här är ett
axplock av dem.
Dönardalens delikatesser
(Våxtorp)
Gårdsbutik med egna sillinläggningar.
www.donardalen.se
Rökeriet – Carlssons Brygga (Laholm)
Rökt fisk och skaldjur, butik och servering.
www.rokerietlaholm.se
Tiraholms Fisk (Unnaryd)
Odlad och vildfångad fisk från Bolmen, eget
rökeri, förädling, restaurang och försäljning.
www.tiraholm.se
Görviksfiskar´n – Söders Fisk (Halmstad)
Egenfångad fisk med Halmstadlax som
specialitet. Öppet i Görvik juni–augusti,
Fisktorget vid Österbro i Halmstad hela året.
Lynga Lax (Gullbrandstorp)
Enrisrökt och gravad lax, makrill och ål på
gammaldags vis. Försäljning i egen butik.
www.lyngalax.nu
Laxbutiken (Heberg)
Butik och restaurang med Sveriges största
laxsortiment. ”Laxomater” i Båstad,
Mellbystrand, Halmstad och Heberg.
www.laxbutiken.se
Falkenbergslax – Falkenbergs Laxrökeri
(Falkenberg)
Rökning och förädling av lax, makrill, sill med
mera. Delikatessbutik med såväl färsk fisk och
skaldjur som förädlade produkter.
www.falkenbergslax.se
Fiskbutiken i Glommen – Falkenberg Seafood
(Glommen)
Nyfångad fisk och skaldjur i Glommens
Fiskehamn.
www.falkenbergseafood.se
Läjets Fisk (Träslövsläge)
Färsk fisk och skaldjur.
Fiskexporten Varberg
Egna sillinläggningar, färsk fisk och skaldjur
med mera. Egna butiker i Halmstad, Varberg
och Kungsbacka.
www.fiskexporten.se
Fiskhuset i Bua
Färsk, rökt och gravad fisk och skaldjur,
sillinläggningar, sallader med mera.
Fladen Fisketurer
Erbjuder havsfisketurer från hamnen i Varberg
www.
fladenfisketurer.se
Region Halland arbe-
tar för
att det ska fin-
nas fler och växande
konkurrenskraftiga
företag i Halland.
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
17
Wandee Nilssons vårrullar med
kräftstjärtar (25–30 stycken)
”Jättegoda som förrätt eller
mellanmål”
Fyllning:
500 g morötter
750 g spetskål eller vitkål
250 g glasnudlar
500 g kräftstjärtar
25 g vitlök
0,25 dl soja
0,5 dl ostronsås
0,5 msk socker
salt
Gör Wandees (vårrullar)!
1 paket färdig vårrulledeg (finns i asiatiska butiker)
rapsolja till fritering
Lägg glasnudlarna
i varmt vatten för att
mjukna. Strimla grönsakerna fint och hacka
kräftstjärtarna i småbitar. Blanda samman alla
ingredienser till fyllningen och smaka av med
salt. Ställ blandningen i kylskåpet över natten,
så att smakerna hinner dra in.
Låt vårrulledegen tina. Lägg upp vårrul-
leplattorna med ett hörn mot dig. Fördela
kräftblandningen på mitten av plattorna. Vik
in den nedersta fliken och rulla ihop. Vik in
sidoflikarna innan du rullar det sista och limma
ihop rullarna med en blandning av mjöl och
vatten. Fritera vårrullarna några åt gången i
rapsolja. Servera med sweet chilisås.
I våra halländska vatten finns
delikatesser som lax, havskräfta
och gös. Men själva fisket har
blivit allt mindre lönsamt.
Nu pågår ett arbete för att hitta nya
vägar för Halland som fiskeregion
– våga använda nya råvaror,
satsa på förädling och erbjuda
upplevelser kopplade till fiske.
Yrkesfiskaren Börje Nilsson i Bua är
en av dem som sett potentialen.
1,2-3,4-5,6-7,8-9,10-11,12-13,14-15 18-19,20-21,22-23,24