Bästa livsplatsen - november 2013 - Region Halland - page 12-13

Fler recept
och
bilder hittar du
på bastalivs-
platsen.se
Lisa Lemke
fann
sitt Toscana
i Skrea
Prostens pizza
Förutom nya matstudion har familjen nyligen öppnat en
helgpizzeria i en del av uthuset. Två helger i månaden
tänder de stenugnen och bjuder in till Prostens pizza.
 – Där använder vi oss ungefär till åttio procent av
lokalt producerade råvaror. Jag som är född i Småland
älskar känslan av Gnosjöanda – fast i Halland.
 Lisa har varit igång som matkreatör i elva år. Och
om hon vetat vad hon vet nu, skulle hon gärna haft en
mentor med sig på resan.
 – Det är mitt bästa råd till unga entreprenörer,
förutom att verkligen fokusera på något man brinner
för. Prata med folk, ta del av deras erfarenheter, och en
klyscha kanske: gör det du älskar och älska det du gör!
J
ag älskar kål, säger Lisa och provsmakar salladen.
Det gör 15 månader gamla Lilly också. Hon tultar
frimodigt omkring i studion och knaprar på ett
svartkålsblad, när hon inte suger på mammas nyss pres-
sade citronhalva.
 Lisa Lemke, frilansande matjournalist, matkreatör,
kokboksförfattare och programledare på tv hamnade i
Falkenberg för sju år sedan efter att ha bott i Skillinga-
ryd, där hon är uppväxt, Skottland, Umeå och Göteborg.
 – Jag vet att man inte får säga det innan man bott här
i tre generationer, men jag känner mig som hallänning,
jag verkligen trivs här, säger Lisa.
Italien var drömmen
Hon och hennes man Marcus Nordgren drömde om att
flytta till Italien.
 – Men vi ändrade oss, det här är vårt Toscana, säger
en nöjd Lisa och berättar att de inom nio kilometer har
både vinodling, gårdsmejeri, ostproducenter, grönsaks-
odlare och bönder som föder upp nötdjur och lamm.
 – Vi kan överleva ganska länge här!
Lisa kallar sig inte kock
Som liten ville Lisa bli bonde, men utbildade sig istället
till journalist.
 – Men efter att ha jobbat på små lokalredaktioner och
skrivit om fotbollsmatcher och kommunpolitik, kände
jag att det inte var mitt gebit. Men så kom jag på att jag
kunde kombinera två otroligt roliga saker – mat och att
skriva.
 Trots att hon lagar väldigt mycket mat och har skrivit
flera kokböcker vill hon inte kalla sig kock.
 – Nej, jag är inte utbildad kock och då vore det lite
respektlöst mot dem som är det. Jag pratar, lagar, skriver
och stylar mat. Och det är härligt att kunna kombinera
sin hobby med arbete.
Fem arbetsdagar på fyran
Det går bra för Lisa. Bland annat hennes kokböcker och
tv-programmet "Mitt kök" som sänds i TV4 fem
dagar i veckan har gjort att hon fått mycket medial
uppmärksamhet.
 Lisa vill gärna passa på att sätta lite extra ljus på
alla duktiga halländska matproducenter.
 – Här produceras det fantastiska råvaror
som inspirerar mig något enormt. Men små livsmed-
elsföretagare har det också tufft, säger Lisa.
 – Jag tycker att man ska betrakta varandra som kol-
legor och inte konkurrenter och se hur man gemensamt
kan göra ännu bättre grejer och hitta smarta lösningar
för exempelvis logistik och försäljning.
Lisas godaste vintersallad
med grönkål och hasselnötter
Den här blixtsnabba grönkålssalladen är fullproppad med
nyttigheter och sagolikt god. Jag serverar den på julbor-
det, men även under resten av grönkålssäsongen. 


Antal: 4 portioner. Tid: 10 minuter
200 g
grönkål (endast repade blad)
2 msk
olivolja
Pressad saft från
1 liten citron
50 g
rostade hasselnötter eller mandlar
Flingsalt och svartpeppar
Gör så här
1.
Strimla grönkålen riktigt fint och lägg i en skål. Ringla
över olivolja samt citronsaft och krama in detta i grönkå-
len. Låt stå i cirka 10 minuter.

2.
Hacka hasselnötterna
grovt och vänd ner i salladen. Krydda med flingsalt och
svartpeppar.
Livsmedel är ett av fyra innovationsområden i Region Hallands
arbete med att skapa tillväxt och sysselsättning i det halländska
näringslivet. Signerat Halland och Gastronomiska Samtal Halland
är två exempel. Fler hittar du på:
regionhalland.se/mathalland
I Lisa Lemkes matstudio i nyrenoverade gamla
uthuset vid prästgården i Skrea lagas det julmat.
Det blir två gånger grönkål – en ost- och grönkålspaj
och en enkel grönkålssallad som komplement till
skinkan, köttbullarna och sillen.
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
13
1,2-3,4-5,6-7,8-9,10-11 14-15,16-17,18-19,20-21,22-23,24