Background Image
Previous Page  14 / 24 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 14 / 24 Next Page
Page Background

”FÅR-RELATERAT”

Allt på djuren tas till vara. Gården har

egen köttförsäljning, charkproduktion,

servering och tillverkning och försälj-

ning av skinnhantverk och andra ”får-

relaterade” produkter. Och det som

inte kan användas till annat blir till

biogas. Allt görs på gården, som i dag

sysselsätter 18 personer på samman-

lagt 10 heltider. I det egna slakteriet

tar man också emot runt 2 000 djur

från andra stora och små gårdar.

– Men vi säljer bara kött och pro-

dukter från våra egna lamm. Vi vill se

kunna kunderna i ögonen och lova att

köttet de äter kommer från djur som

haft det bra, säger Jeanette.

MINISTER KOM PÅ BESÖK

Flest besökare kommer under helgerna

i april och maj och under semesterpe-

rioden i juli. Men även nu under hös-

ten har det hänt mycket kring gården:

Energimässa med ministerbesök och

SM i fårklippning för att nämna något.

Öströö fårfarms höstgryta

(4 personer)

600 g lammgrytbitar

1 gul lök

Smör

5 dl vatten

1 köttbuljongtärning eller egen fond

2 morötter

Ca. 200 g kålrot och palsternacka

2 bääpinnar (eller annan ölkorv)

Saft från ½ citron

1 msk sötstark senap

1,5 dl grädde

Lite persilja

Lite farinsocker

Salt och peppar

Gör så här:

Bryn köttet och löken i smöret.

Häll på vatten och buljong och

koka i minst en halvtimme.

Skär grönsakerna i bitar och låt

koka med i 10 minuter.

Lägg i övriga ingredienser och kryd-

dor, och späd med grädden.

Red av med maizena om det behövs.

Servera med kokt potatis, grönsaker

och en god gelé.

Får ever.

Det var kärleken som lockade Jeanette Carlsson till Dagsåstrakten.

Nu driver hon och maken Kristian Öströö fårfarm.

Och det är ett gott samarbete i bygden:

– Vi samverkar i en förening och

har med gemensamma krafter och

stöd från EU och Region Halland ska-

pat ett nätverk med vandringsstigar.

Nu kan de som besöker trakten lätt

komma ut i den underbara naturen,

säger Jeanette. Och det har i sin tur

lett till att några nya små företag börjar

spira, bland annat ett som har erbjudit

vandringsturer utmed lederna…

LAMMGRYTA ÄR ALLTID GOTT

Att lamm ofta serveras när Kristian,

Jeanette och dottern Ofelia sätter sig

till bords är väl närmast en självklar-

het. Men vilka är favoriträtterna?

– Jag tycker kanske att den finaste

biten på lammet är rostbiffen, säger

Krister.

– En lammgryta är alltid gott. Och

något som jag gillar just nu är att låta

en köttbit i stekpåse ligga länge i ugnen

på låg temperatur, säger Jeanette. Det

blir som pulled pork, fast på lamm…

14

HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN