”FÅR-RELATERAT”
Allt på djuren tas till vara. Gården har
egen köttförsäljning, charkproduktion,
servering och tillverkning och försälj-
ning av skinnhantverk och andra ”får-
relaterade” produkter. Och det som
inte kan användas till annat blir till
biogas. Allt görs på gården, som i dag
sysselsätter 18 personer på samman-
lagt 10 heltider. I det egna slakteriet
tar man också emot runt 2 000 djur
från andra stora och små gårdar.
– Men vi säljer bara kött och pro-
dukter från våra egna lamm. Vi vill se
kunna kunderna i ögonen och lova att
köttet de äter kommer från djur som
haft det bra, säger Jeanette.
MINISTER KOM PÅ BESÖK
Flest besökare kommer under helgerna
i april och maj och under semesterpe-
rioden i juli. Men även nu under hös-
ten har det hänt mycket kring gården:
Energimässa med ministerbesök och
SM i fårklippning för att nämna något.
Öströö fårfarms höstgryta
(4 personer)
600 g lammgrytbitar
1 gul lök
Smör
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller egen fond
2 morötter
Ca. 200 g kålrot och palsternacka
2 bääpinnar (eller annan ölkorv)
Saft från ½ citron
1 msk sötstark senap
1,5 dl grädde
Lite persilja
Lite farinsocker
Salt och peppar
Gör så här:
Bryn köttet och löken i smöret.
Häll på vatten och buljong och
koka i minst en halvtimme.
Skär grönsakerna i bitar och låt
koka med i 10 minuter.
Lägg i övriga ingredienser och kryd-
dor, och späd med grädden.
Red av med maizena om det behövs.
Servera med kokt potatis, grönsaker
och en god gelé.
Får ever.
Det var kärleken som lockade Jeanette Carlsson till Dagsåstrakten.
Nu driver hon och maken Kristian Öströö fårfarm.
Och det är ett gott samarbete i bygden:
– Vi samverkar i en förening och
har med gemensamma krafter och
stöd från EU och Region Halland ska-
pat ett nätverk med vandringsstigar.
Nu kan de som besöker trakten lätt
komma ut i den underbara naturen,
säger Jeanette. Och det har i sin tur
lett till att några nya små företag börjar
spira, bland annat ett som har erbjudit
vandringsturer utmed lederna…
LAMMGRYTA ÄR ALLTID GOTT
Att lamm ofta serveras när Kristian,
Jeanette och dottern Ofelia sätter sig
till bords är väl närmast en självklar-
het. Men vilka är favoriträtterna?
– Jag tycker kanske att den finaste
biten på lammet är rostbiffen, säger
Krister.
– En lammgryta är alltid gott. Och
något som jag gillar just nu är att låta
en köttbit i stekpåse ligga länge i ugnen
på låg temperatur, säger Jeanette. Det
blir som pulled pork, fast på lamm…
14
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN