Bästa livsplatsen - november 2012 - Region Halland - page 2-3

HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
3
Ansvarig utgivare
Yvonne Persson, kommunikationsdirektör, Region Halland
Redaktion
Charlotte Andersson (redaktör), Åsa Jonsson och
Yvonne Persson. bastalivsplatsen@regionhalland.se
Reportage, intervjuer och texter
Ann Katrin Norling
Foto
Magnus Andersson, om inte annat anges vid bilden
Grafisk produktion
Infab, Helsingborg
Tryck
Danagård Litho AB
Nästa nummer
beräknas komma ut våren 2013
4 Kulturundervisning
på riktigt
6
Allt förändrades när
Stig fick demens
10 Spa
– en våg som växer
12 Goda råd
för bättre hälsa
13
Nu kommer
trängselskatten
14 Ha tålamod
med förkylningen
16
Därför måste
vården spara
18 Få hjälp
med utlandsaffärer
23 Stort tema om cancer
på 1177.se
24
Gissa bilden!
I N N E H Å L L – B Ä S T A L I V S P L A T S E N
Halland – bästa livsplatsen på annat sätt
Vill du lyssna på tidningen?
Beställ den i daisyformat via
broschyrbeställningen, tfn 035-13 48 00. Eller lyssna på valda
delar ur tidningen på
www.regionhalland.se/bastalivsplatsen
Saknar du internet?
I tidningen hänvisar vi ibland till mer
information på webben. Om du vill få en utskrift av dessa
webbsidor, beställ via broschyrbeställningen, tfn 035-13 48 00.
4
HEJ HALLÄNNING!
Vi i Region Halland arbetar ständigt för att
ge dig som invånare en god vård. Därför är vi
glada över att i det här numret kunna berätta
att den halländska demensvården ska förbättras
och bli likvärdig inom hela regionen. Ämnet är
angeläget; demens är ju en av våra stora folk-
sjukdomar.
Möt Stig och Margit, vars liv helt förändra-
des när Stig ck demens.
I tidningen kan du också läsa om möjlighe-
ten för barn och unga att göra en kul tur till ett
kulturmål, och om en halländsk bransch med
gamla anor: spabranschen.
Så här i hösttider är det lockande att y rusk-
vädret in i en skön behandling för kropp och
själ. Spa kan kanske också vara ett sätt att stå
pall för vinterns infektioner. Fler tips om hur du
undviker dem hittar du längre bak i tidningen.
Trevlig höst!
Catarina Dahlöf, regiondirektör
blogg.regionhalland.se/regiondirektoren
Jul
i Halland
Börjar du längta efter kryddiga dofter och saker i halm? På
www.halland.se/jul
finns den halländska julen färdigpaketerad.
Här hittar du julbord, julmarknader och julevenemang,
liksom jul- och nyårspaket.
Låt dig inspireras!
Grönkål
– en gammal favorit
För många hallänningar är grönkålen det viktigaste på julbordet.
Förutom smakupplevelsen ger dessutom de krusiga bladen
vitaminer, järn, kalk, protein och en massa fibrer.
Grönkål har odlats länge i Halland. Redan på 1300-talet talade man
om ”kålgårdar” som var vanliga både på landet och inne i städerna.
Men varifrån kommer då grönkålen? Man tror att halländska ung-
domar, som tog tjänst på gårdar i norra Tyskland, tog med sig frön
hem. Idag äts grönkål företrädesvis i norra Tyskland, i Danmark, runt
Helsingborg och i Halland förstås. Upptäck gärna att den är lika god
i sallader, pajer och soppor som den är som en rätt på julbordet.
Grönkål har odlats länge i Halland.
6
timmar, ungefär,
skiner solen i Halland en
normal novembermånad.
Gå gärna ut när du kan!
50
Arkivbild
Arkivbild
14
sockerbitar är det i 1 deciliter
smaksatt yoghurt. Har du
provat naturell?
2−3
Hipp
hipp
hurra!
För exakt 40 år sedan stod Hallands sjukhus i Varberg
klart. Det gamla sjukhuset på Västra Vall var uttjänt och
landstinget hade fått ansvar för den psykiatriska vården.
Nya lokaler var ett måste.
Jubileet firades på sjukhuset under
en hel vecka i september, med
föreläsningskvällar och öppet hus.
Bland annat kunde barnen ta med trasiga
nallar till den specialöppnade "Nalleakuten"
och både vuxna och barn kunde prova på
hur det känns att vara gipsad.
Nalleakuten
var öppen när
sjukhuset i Varberg firade 40 år.
1 4-5,6-7,8-9,10-11,12-13,14-15,16-17,18-19,20-21,22-23,...24