Previous Page  4-5 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4-5 / 24 Next Page
Page Background

Skårs

njuter besökarna

både

ute och inne

e har nära till skratt och verkar ha roligt tillsam-

mans, Eva-Marie Ivarsson och Ulrika Ahlqvist,

mor och dotter, som tillsammans driver natur-

skönt belägna Skårs Gård utanför Gällinge. Eva-Marie har

hand om maten och Ulrika sköter konferenserna.

FIKA OCH ISLANDSHÄSTAR

– Det började med att en granne ville ha sommarbete till

islandshästar och mamma kan ju inte säga nej, berättar Ulrika.

Att rida islandshäst lockade många i slutet av 90-talet och

så föddes idén om ett litet café för att erbjuda ryttarna fika...

Så kom badtunnan… Några stugor för övernattning…

Många höjde säkert på ögonbrynen när Eva-Marie efter

några år byggde ett stort restaurangkök.

– Vi bestämde oss för att satsa, berättar Eva-Marie. Och

sedan har det rullat på.

Skårs Gård har varit i familjens ägo i hundratals år. Den

har varit en mötesplats i bygden, för i gamla tider fanns här

både postkontor och lanthandel. Under parollen ”Glädje,

krubb och utenjut” välkomnar gården nu flera tusen konfe-

rensgäster varje år och ordnar välbesökta bruncher och

läckra chokladfrukostar på helgerna.

Lätt att få egna idéer, svårt att säga nej till

andras – hårt jobb och gott samarbete.

Det kan vara några av förklaringarna till att

Skårs Gård i Kungsbackas inland har blivit

ett välbesökt utflyktsmål och en uppskattad

konferensanläggning. Ett av hundratals stora

och små företag som ska kunna locka allt

fler besökare när Halland tar nya tag för att

utveckla besöksnäringen.

– En normal helg handlar det om några hundra som

kommer till vår brunch, säger Eva-Marie. Men på mors dag

har vi haft 750 gäster. Då är det trångt och mycket att göra.

De saknar inte jobb, Eva-Marie och Ulrika. Gården har fem

årsanställda och 10–15 personer som jobbar timmar. Övriga

i familjen rycker in vid behov. Utöver att hålla i konferens-

verksamheten jobbar Ulrika också med att föreläsa och

utbilda på temat ”att utveckla hjärnan”.

– I samarbete med hjärnforskare har jag och min kollega

tagit fram ett koncept vi kallar ”10 goda vanor”, berättar hon.

Vi vill inspirera människor till ett sundare liv som utvecklar

både kroppen och hjärnan. Det är tankar som finns med

både i maten och i olika aktiviteter här på Skårs Gård.

SAMARBETEN SOM UTVECKLAR

Eva-Marie och Ulrika tycker att det är bra att kommunerna

och regionen nu får tydligare roller i utvecklingen av Halland

som besöksdestination. De hoppas på mer samarbete med

andra.

– Vi hade förr väldigt lyckade samarbeten kring Kungsriket

och Kulinarisk resa, säger Eva-Marie som vill gärna vill ha

mer sådant i framtiden.

– Vi företagare har fullt upp med att driva våra egna verk-

samheter, så det behövs någon som håller ihop nätverken

och drar igång olika satsningar och projekt. När olika be-

söksmål stärker varandra kan det bli hur bra som helst.

Välbesökt.

Eva-Marie Ivarsson har tillsammans med sin dotter Ulrika

Ahlqvist utvecklat familjegården till en välbesökt konferensanläggning och

ett populärt besöksmål för långa bruncher och läckra chokladfrukostar.

4

HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN

HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN

5