På
Skårs
njuter besökarna
både
ute och inne
e har nära till skratt och verkar ha roligt tillsam-
mans, Eva-Marie Ivarsson och Ulrika Ahlqvist,
mor och dotter, som tillsammans driver natur-
skönt belägna Skårs Gård utanför Gällinge. Eva-Marie har
hand om maten och Ulrika sköter konferenserna.
FIKA OCH ISLANDSHÄSTAR
– Det började med att en granne ville ha sommarbete till
islandshästar och mamma kan ju inte säga nej, berättar Ulrika.
Att rida islandshäst lockade många i slutet av 90-talet och
så föddes idén om ett litet café för att erbjuda ryttarna fika...
Så kom badtunnan… Några stugor för övernattning…
Många höjde säkert på ögonbrynen när Eva-Marie efter
några år byggde ett stort restaurangkök.
– Vi bestämde oss för att satsa, berättar Eva-Marie. Och
sedan har det rullat på.
Skårs Gård har varit i familjens ägo i hundratals år. Den
har varit en mötesplats i bygden, för i gamla tider fanns här
både postkontor och lanthandel. Under parollen ”Glädje,
krubb och utenjut” välkomnar gården nu flera tusen konfe-
rensgäster varje år och ordnar välbesökta bruncher och
läckra chokladfrukostar på helgerna.
Lätt att få egna idéer, svårt att säga nej till
andras – hårt jobb och gott samarbete.
Det kan vara några av förklaringarna till att
Skårs Gård i Kungsbackas inland har blivit
ett välbesökt utflyktsmål och en uppskattad
konferensanläggning. Ett av hundratals stora
och små företag som ska kunna locka allt
fler besökare när Halland tar nya tag för att
utveckla besöksnäringen.
– En normal helg handlar det om några hundra som
kommer till vår brunch, säger Eva-Marie. Men på mors dag
har vi haft 750 gäster. Då är det trångt och mycket att göra.
De saknar inte jobb, Eva-Marie och Ulrika. Gården har fem
årsanställda och 10–15 personer som jobbar timmar. Övriga
i familjen rycker in vid behov. Utöver att hålla i konferens-
verksamheten jobbar Ulrika också med att föreläsa och
utbilda på temat ”att utveckla hjärnan”.
– I samarbete med hjärnforskare har jag och min kollega
tagit fram ett koncept vi kallar ”10 goda vanor”, berättar hon.
Vi vill inspirera människor till ett sundare liv som utvecklar
både kroppen och hjärnan. Det är tankar som finns med
både i maten och i olika aktiviteter här på Skårs Gård.
SAMARBETEN SOM UTVECKLAR
Eva-Marie och Ulrika tycker att det är bra att kommunerna
och regionen nu får tydligare roller i utvecklingen av Halland
som besöksdestination. De hoppas på mer samarbete med
andra.
– Vi hade förr väldigt lyckade samarbeten kring Kungsriket
och Kulinarisk resa, säger Eva-Marie som vill gärna vill ha
mer sådant i framtiden.
– Vi företagare har fullt upp med att driva våra egna verk-
samheter, så det behövs någon som håller ihop nätverken
och drar igång olika satsningar och projekt. När olika be-
söksmål stärker varandra kan det bli hur bra som helst.
Välbesökt.
Eva-Marie Ivarsson har tillsammans med sin dotter Ulrika
Ahlqvist utvecklat familjegården till en välbesökt konferensanläggning och
ett populärt besöksmål för långa bruncher och läckra chokladfrukostar.
4
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
HALLAND – BÄSTA LIVSPLATSEN
5